Gestiunea colectiva obligatorie a drepturilor de autor contravine Directivelor Europene ! Legea 8/19
Desi Legea 8/1996, a dreptului de autor si a drepturilor conexe dreptului de autor, a fost modificata in martie 2018, in 7 noiembrie 2018 Senatul a adoptat un nou proiect pentru modificarea aceleiasi legi (Nr. de inregistrare la Senat: L442/04.09.2018).
Ce modificari sunt propuse prin acest proiect ?
Marea lor majoritate se refera la transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE nr. 2017/1564 privind anumite utilizari permise ale anumitor opere si ale altor obiecte ale protectiei prin drept de autor si drepturi conexe in beneficiul persoanelor nevazatoare, cu deficiente de vedere sau cu dificultati de citire a materialelor imprimate.
Pe langa aceste modificari, proiectul de lege transpune in legislatia nationala o prevedere a Directivei 2001/29/CE care a fost transpusa gresit inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Ce a fost in neconcordanta cu legislatia europeana ? Gestiunea colectiva obligatorie a drepturilor de autor e s t e i n t e r z i s a atat de Directiva 2001/29/CE cat si de tratatele internationale referitoare la dreptul de autor.
Asta deoarece, in toate tratatele internationale din domeniu cat si in Directiva 2001/29/CE se stipuleaza un lucru simplu si clar:
"Autorii au dreptul exclusiv de a autoriza sau a interzice orice comunicare către public a lucrărilor lor, prin cablu sau fără cablu, inclusiv punerea la dispoziţia publicului a lucrărilor lor, astfel încât membrii publicului să le poată accesa din orice loc şi în orice moment ales de ei." - Articolul 3 al Directivei 2001/29/CE.
Desi in Legea 8/1996 s-a introdus o varianta a acestui text, si anume, in 2006, odata cu "transpunerea" Directivei 2001/29/CE, in articolul 13 care suna asa "Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:...
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei ladispozitia publicului, astfel încât sa poata fi accesata în orice loc si în orice moment ales, în modindividual, de catre public;"
la art. 123 1 gestiunea colectiva a drepturilor de autor devenea obligatorie astfel ca i se lua autorului dreptul fundamental de a autoriza sau interzice folosirea operei sale si astfel se incalcau prevederile Directivei 2001/29/CE.
De altfel, in Romania au fost cazuri absurde in care autorului i s-a cerut sa plateasca remuneratii catre organismele de gestiune colectiva chiar daca acestea, conform legii, o incasau chiar in numele lui !
Practic, un titular de drepturi de autor isi folosea propria sa opera, in spatiul sau, si organismele de gestiune colectiva ii cereau sa achite remuneratii pe care, dupa 6 luni, i le-ar fi platit inapoi dupa ce isi retineau un comision de 15%.
In realitate, titularul dreptului de autor nu mai primea absolut nimic avand in vedere ca, in cazul comunicarii publice ambientale (magazine, hoteluri, cafenele, baruri, mall-uri, etc.) organismele de gestiune colectiva din Romania n-au respectat niciodata legea si nu au solicitat date (playlist) referitoare la operele folosite (Art. 162, lit. f din Legea 8/1996, republicata).
Intr-adevar, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in mai multe randuri, a reafirmat dreptul fundamental al autorului de a autoriza si interzice si a clarificat faptul ca organismele de gestiune colectiva sunt doar reprezentanti ai titularilor de drepturi si nu titulari (acest fapt este expres interzis de lege !) astfel ca, in cazul in care autorul sau titularul de drepturi si-a exercitat acest drept organismele de gestiune colectiva nu mai au in numele cui incasa remuneratii, insa Curtea Europeana de Justitie s-a auto-sesizat in urma dosarului deschis de Circul Globus vs UCMR-ADA si a constatat ca Directiva 2001/29/CE a fost transpusa gresit in Legea 8/1996.
Astfel, dupa 12 ani de cand Romania a "transpus" aceasta Directiva si la 17 ani de cand ea a aparut, proiectul de modificare a Legii 8/1996 abroga aliniatele care prevedeau gestiunea colectiva obligatorie in privinta dreptului de autor in comunicare publica ambientala si radiodifuzare.
"Art. 145, aliniatul 1, lit. e si i se abroga."
Ce era stipulat in acestea ?
"Articolul 145(1) Gestiunea colectivă este obligatorie pentru exercitarea următoarelor drepturi:
e) dreptul de comunicare publică a operelor muzicale, cu excepția proiecției publice a operelor cinematografice;
i) dreptul de licențiere multiteritorială online a utilizărilor operelor muzicale."
In data de 12 noiembrie 2018, proiectul de modificare a Legii 8/1996 a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor unde s-a aprobat procedura de urgență dupa care a fost trimis pentru raport la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă si la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi cu termen de depunere rapoarte 27.11.2018.