Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor dispune UPFR sa ia masuri pentru intrare in legalitate
Înainte, un scurt istoric:
Media Prep SRL, societatea pe care o administrez, a încheiat, în anul 2013, un contract cu compania americană Navarr Enterprises, Inc., un agregator de drepturi de autor și drepturi conexe asupra a sute de mii de opere muzicale și fonograme care deține, printre altele, site-ul specializat www.radiosparx.com unde se găsesc piese muzicale create special pentru comunicare publică ambientală (mai pe înțelesul tuturor, muzica difuzată în spații deschise publicului) și pentru care, în 74 de țări, drepturile patrimoniale se achită în mod direct fără intervenția organismelor de gestiune colectivă (le vom numi, pe scurt, ogc-uri).
Cum funcționează asta ? Simplu.
Titularul de drepturi (autorul, compozitorul, editorul, interpretul, instrumentistul, producatorul, etc.) încheie un contract cu compania care deține www.radiosparx.com, contract prin care autorizează încasarea remunerațiilor care i se cuvin din comunicare publică ambientală numai și numai prin intermediul acestei companii.
Mai mult, pentru a nu exista neînțelegeri în situațiile în care gestiunea colectivă e obligatorie, toate organismele de gestiune colectivă la nivel mondial sunt scutite de a achita remunerații către acești titulari atunci când remunerațiile s-au încasat în mod direct.
În 2013, deși legea permitea gestionarea individuală a drepturilor chiar și în cazul gestiunii colective obligatorii, organismele de gestiune colectivă au continuat să încaseze remunerații pentru comunicarea publică ambientală în numele titularilor de drepturi de pe www.radiosparx.com astfel că am fost nevoiți să recuperăm aceste sume, în numele titularilor menționați, de la aceste organisme (UCMR-ADA, UPFR și CREDIDAM).
Cum niciun organism din cele 3 care au încasat remunerațiile nu au dat curs cererilor noastre de încasare, le-am acționat în instanță, în baza contractului din 2013. În acest dosar, ogc-urile ne-au contestat calitatea de titular de drepturi exclusiv asupra muzicii de pe www.radiosparx.com și pe excepția calității ne judecîm și astăzi, așteptând un termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Nerecunoscându-ne nouă, Media Prep SRL, calitatea de titular de drepturi pe repertoriul www.radiosparx.com nu au achitat către noi sumele încasate în numele titularilor de drepturi a căror muzică s-a comunicat public în România.
Dar n-au făcut-o către absolut nimeni ! Practic, au încasat bani de la utilizatori iar acești bani ar fi trebuit, legal, să-i achite titularilor de drepturi a căror muzică s-a folosit. Numai că acești bani au rămas la organismele de gestiune colectivă.
Acesta este un caz din, cu siguranță, foarte multe altele în care organismele de gestiune colectivă a încasat bani însă nu i-au mai repartizat titularilor de drepturi a căror muncă s-a folosit.
În majoritatea cazurilor în care s-au repartizat, aceste repartiții s-au făcut fără să se țină cont de utilizarea reală ci după algoritmi proprii care să avantajeze anumiți titulari, apropiați ai acestor organisme.
Pentru a vă face o idee de ansamblu, UCMR-ADA, UPFR și CREDIDAM au încasat, în ultimii 5 ani, 771.838.676 de lei noi. Adică, peste 160 de milioane de euro !
Datele le găsiți pe site-ul ORDA: http://www.orda.ro/default.aspx?pagina=1035
Legea 8/1996, a drepturilor de autor și a drepturilor conexe nu lasă loc de interpretare asupra modului în care aceste sume se împart:
Articolul 169, aliniat 1
d) sumele colectate de un organism de gestiune colectivă se repartizează și se plătesc membrilor săi, proporțional cu utilizarea repertoriului fiecăruia, în cel mai scurt termen posibil, dar nu mai târziu de 9 luni de la încheierea exercițiului financiar în care au fost colectate, cu excepția cazului în care aceste termene nu pot fi respectate din motive obiective, care țin în special de raportările din partea utilizatorilor, de identificarea drepturilor, a titularilor de drepturi sau de stabilirea corespondențelor dintre informațiile privitoare la opere și alte obiecte protejate, pe de o parte, și titularii de drepturi, pe de alta, sau în cazul în care membrii săi sunt împiedicați de motivele prevăzute mai sus să respecte acest termen;
În 2014, văzând cu ce ne confruntăm în România, am semnat un al doilea contract cu partenerul american, de această dată având grijă să se clarifice că Media Prep SRL devinde titular de drepturi pe întreg catalogul www.radiosparx.com și că clienții Media Prep din România vor deveni și ei, la rândul lor, titulari de drepturi pentru drepturile patrimoniale cesionate.
În baza acestui al doilea contract am solicitat din nou ogc-urilor să ne achite sumele încasate pentru piesele comunicate public ambiental în România de pe www.radiosparx.com pentru ca, mai apoi, să le virăm partenerului american care, la rândul său, să le achite compozitorilor, autorilor, cântăreților, instrumențiștilor, producătorilor cărora li se cuvin.
Am avut succes doar referitor la autori, adică la UCMR-ADA, însă și în acest caz doar într-o anumită măsură, bună parte din banii încasați de acest organism în numele titularilor de drepturi achitându-se către alte persoane, fără nicio legătură cu folosirea reală a pieselor muzicale.
UPFR și CREDIDAM nu ne-au achitat niciun leu, nici nouă, Media Prep, nici partenerului american, Navarr Enterprises, dar nici direct titularilor originari de drepturi. Nimanui, absolut nimic.
Astfel, la ani de zile de la reclamarea către Oficiul Romând pentru Drepturile de Autor (ORDA) a acestei fraude, în data de 27.08.2019 s-a făcut un prim pas către intrarea în legalitate: s-a emis decizie de intrare în legalitate a UPFR, în maxim 3 luni de zile, referitor la fonogramele produse de Media Prep SRL (cele proprii, piese muzicale si fonduri muzicale produse de noi) cat si la cele ale Navarr Enterprises, Inc. pentru care UPFR a încasat remunerații și nu le-a achitat: