top of page

Dosarele cu organismele de gestiune colectivă se judecă, de acum, de către tribunalele din țară

Dosarele de comunicare publică cu utilizatorii din țară se vor judeca, de acum, la tribunalele de care aparțin utilizatorii. Dacă până acum orice dosar în care ogc-urile chemau în judecată utilizatorii se judeca la Tribunalul București, de acum acestea se vor judeca în țară.


Decizia 21/2021 a ICCJ a fost publicată pe 23 noiembrie 2021 în Monitorul Oficial nr. 1114, astfel că ea a devenit obligatorie.


In interpretarea si aplicarea unitara a dispozițiilor art. 107, art. 113 alin. (1) pct. 9 si art. 116 din Codul de procedura civila stabilește ca sintagma „loc al producerii prejudiciului“ in acțiunile in pretenții formulate de organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor, având ca obiect obligarea utilizatorilor de a achita remunerațiile cuvenite pentru comunicarea publica/radiodifuzarea neautorizata a fonogramelor de comerț sau publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora si/sau a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual, corespunde locului săvârșirii faptei ilicite, iar nu celui al efectuării plății prejudiciului.


Până la data publicării în Monitorul Oficial a soluției date la recursul în interesul legii înaintat de Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție pe data de 7 iunie 2021, toate dosarele în care organismele de gestiune colectivă chemau în judecată utilizatorii se judecau la Tribunalul București. De-a lungul anilor, mii de utilizatori au fost nevoiți să facă drumuri lungi până în Capitală pentru a participa (ei sau avocații lor) la aceste procese, mulți renunțând să se prezinte tocmai din acest motiv.


Comments


RECENT POSTS

FEATURED POSTS

FOLLOW US

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page